Ağ Ortamında Çalışma

Ağ ortamında çalışma sistemiyle O-Key XNET ürünleri kullanılarak tek cihazla bir ya da daha fazla kullanıcıya hizmet sağlanabilir. Bu çalışma sisteminin oluşturulabilmesi için;
  • Sunucu makinaya O-Key XNET Server yazılımı kurulur ve gerekli ayarlamalar yapılır
  • O-Key Dongle Developer Center ile O-Key XNET Cihazına ait sınırlamalar ayarlanır.
  • O-Key Dongle Developer Center ile Modüllere ait sınırlamalar yapılır.
  • İstemci yazılım da O-KeyDongle.ini dosyasında gerekli ayarlamalar yapılır.
Ağ ortamında çalışmanın sağlanması için ilk önce bir sunucu makina seçilmesi ve gerekli port ayarları ile güvenlik duvarı ayarlarının yapılması gerekmektedir. O-Key XNET Server yazılımı, Windows Servisi olarak çalışır. O-Key XNET Server yazılımı sistem açılışında otomatik olarak başlamaktadır. Eğer otomatik olarak çalışmasını istemiyorsanız, Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Hizmetler kısmından engelleyebilirsiniz.
O-Key XNET Server yazılımı, kendisine gelen talepleri O-Key XNET cihazına göndererek işletir ve aldığı cevapları istemcilere gönderir. Bu yazılıma ait ayarlamalar O-Key XNET Server Service Manager yazılımı ile yönetilir.


Eğer O-Key XNET Server Service Manager yazılımda kendi logonuzun gözükmesini istiyorsanız, yazılımın klasörü altında bulunan “OkeyXNetLogo.jpg” resim dosyasını değiştirebilirsiniz.
İşlemler bölümünden Seçenekler kısmına girerek Port ayarı ve Zaman aşımı süresi seçilebilir.



O-Key XNET Server Service Manager yazılımının otomatik olarak başlaması isteniyorsa seçilebilir. ( Bu ayar O-Key XNET Server yazılımının değil, yönetim yazılımının otomatik olarak başlaması içindir )

Seçtiğiniz porta ait güvenlik duvarı yapılandırmasını yapmanız gerekmektedir. Eğer sunucunun istemciler tarafından otomatik olarak bulunabilmesini istiyorsanız UDP portuna ve TCP portuna izin vermeniz gerekmektedir. Bu özellikle sunucu bilgisayarın IP adresinin değişken olduğu ortamlarda geçerlidir.

Zaman aşım süresi ise, istemcilerin bağlantıları fiziksel olarak koptuğunda cihazdan aldıkları lisansın ne zaman düşürüleceğini belirtir.

Eğer sunucu bilgisayarın IP adresi sabit olacak ve istemciler tarafından bilinecek ise UDP portunu açmadan sadece TCP portunu açarak işlem yapabilirsiniz.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra O-Key XNET cihazına ait sınırlamalara geçilir. O-Key XNET cihazına ait 2 adet sınırlama vardır.

1. Cihazın toplam kaç kullanıcıya hizmet vereceği

2. Aynı oturumdan yeni bağlantı yapıldığında yeni bir lisans hakkı düşülüp düşülmeyeceği.

Cihazın hizmet vereceği kullanıcı sayısı bir cihazda açılabilecek toplam oturum sayısını bildirir. Örneğin bir cihaza 3 adet kullanıcı sınırı verildiyse, o cihazdan sadece 3 kullanıcı oturum numarası alabilir.

Bir diğer ayar ise O-Key Dongle Developer Center yazılımının limit yönetimi ekranındaki “Aynı Kullanıcının Çoklu Oturum Hakkı” ayarıdır. Bu ayar ile kullanıcının aynı yazılımı tekrar çalıştırması durumunda nasıl bir lisanslama yapılacağı ayarlanır.

Bir kullanıcının aynı yazılımı 1 den fazla sayıda çalıştırmasına izin verilecek ise, bu ayar HAYIR durumuna getirilmelidir. Böylece aynı kullanıcı yeni bir oturum talebinden bulunduğunda cihazdan yeni bir oturum hakkı alınmayacak ve lisans düşülmeyecektir.

Eğer kullanıcının aynı yazılımı 1 den fazla sayıda çalıştırması istenmiyor ise bu ayar EVET durumuna getirilmelidir. Bu durumda kullanıcı aynı yazılımı tekrar çalıştırdığında, yeni oturum açma talebi geldiğinde bu talep cihaza iletilecek ve 1 lisans hakkı daha düşülecektir.

Not:

Modül 0 için herhangi bir kullanıcı sınırı verilemez.

Örnek ;

Toplam kullanıcı : 10

O-Key XNET cihazı oturum sınırı : 3

Aynı Kullanıcının Her Yeni Oturum Talebinde Cihazdan 1 Kullanıcı Hakkı Düşürülsünmü : EVET

Böyle bir ayar yapılması durumunda eğer bir kullanıcı aynı yazılımı 3 defa çalıştırır ise diğer hiçbir kullanıcı cihazdan oturum alamayacaktır.

Örnek ;

Toplam kullanıcı : 10

O-Key XNET cihazı oturum sınırı : 3

Aynı Kullanıcının Her Yeni Oturum Talebinde Cihazdan 1 Kullanıcı Hakkı Düşürülsünmü : HAYIR

Böyle bir ayar yapılması durumunda ise, 1 kullanıcı aynı yazılımı modüllerin izin verdiği kadar kadar çalıştırma hakkına sahip olacaktır. Yani aynı anda 3 farklı kullanıcı modüllerin izin verdiği kadar çalışma hakkına sahip olacaktır.

Not:

Eğer aynı kullanıcı aynı modüle giriş yapıyorsa kullanıcı hakkı düşmez, fakat farklı modüle giriş yaparsa hem modül hakkı, hem de kullanıcı hakkı düşer.

OkeyDongle.ini dosyası ise istemci yazılımın sunucuya nasıl bağlanacağını gösterir. OkeyDongle.ini dosyası OkeyDongleLibrary.dll dosyası ile aynı klasörde bulunmalıdır.

Bu dosyada aşağıda belirtilen ayarlamalar yapılır.

Mode

İstemci yazılımdaki OD_Login fonksiyonunun nasıl çalışacağını ayarlar.

0 : İstemci yazılım sadece yerel bilgisayardaki cihazlara erişir. Ağ üzerinde herhangi bir bağlantı yapmaya çalışmaz.

1 : İstemci yazılım sadece ağ üzerindeki cihazlara erişecek şekilde çalışır. Yerel bilgisayardaki cihazlara erişim yapmaz. Eğer sunucuya erişemezse sunucu bilgilerini alabilmek için UDP üzerinden yayın yapar.

2 : İstemci yazılım ilk önce yerel bilgisayar üzerindeki cihaza erişmeye çalışır. Eğer başarısız olur ise ağ üzerindeki sunucuya erişmeye çalışır. Eğer sunucuya erişemezse sunucu bilgilerini alabilmek için UDP üzerinden yayın yapar.

3 : İstemci yazılım ilk önce ağ üzerindeki cihaza erişmeye çalışır. Eğer sunucuya erişemezse sunucu bilgilerini alabilmek için UDP üzerinden yayın yapar. Sunucu bilgilerini alamaz ise yerel cihaza erişim yapar. Bu mod kullanılırsa ve ağ üzerinde bir sunucu yok ise, çalışma hızı oldukça düşecektir.

XNetServerIP

Ağ üzerindeki sunucu bilgisayarın IP adresi buraya yazılmalıdır. IP adresi tam olarak bilinmiyor ise ya da değişken ise aşağıdaki formatta girilebilir.

192.168.55.X

192.168.X.X

XNetServerPort

Sunucudaki O-Key XNET Server yazılımının çalışma portudur. İstemcide ayarlanan bu portun başka bir yazılım tarafından kullanılmadığı, ya da engellenmediğine emin olunmalıdır.