Neden Dongle Kullanmalıyım?

Yazılım geliştiriciler bir çok projede yıllarca emek harcayarak yazılım geliştirirler. Bir yazılımı hayata geçirmek için bir çok kaynağı özverili bir biçimde tüketen yazılım geliştiriciler, projeyi tamamladıktan sonra satış aşamasına geçmektedirler. Yazılımcılar proje geliştirme süresinde harcadıkları zaman, para, işgücü gibi kaynakları ancak sattıkları yazılımın lisansı başına gelir elde ederek karşılayabilirler. Başabaş noktası aşıldıktan sonra ise kar elde edebilirler. Eğer tüm bu emeğin sonucunda doğru biçimde yazılımınızı koruyamazsanız bir anda herşeyiniz yok olabilir. İşte size dongle kullanmanız için bir çok neden.

Yazılım, yazılım ile korunamaz Yazılım yazılım ile korunamaz, yazılımı korumak için mutlaka mikrodenetleyiciye sahip bir donanım kullanılmalı, gerekli teknik destek verilerek sadece kontrol cihazı değil yazılımın bir parçası olması sağlanmalıdır. Kullanılan donanım yüksek güvenlik özelliklerine sahip olmalı, yazılım geliştiriciyi sınırlandırmamalı ve saldırılara karşı alınması gereken önlemleri detaylı bir biçimde yazılım geliştiriciye sunmalıdır.

Emeğinizi ve Paranızı Çaldırmayın IDC 2008 raporlarına göre ülkemizde lisanssız yazılım kullanım oranı %66’dır. Yani tüm sektör sadece %34’lük geliri kazanabilmekte, geri kalanı ise çalınmaktadır. Etkin bir koruma sağlamadığınız taktirde muhtemelen ülke ortalamasına yakın bir noktada gelir kaybına uğrayacaksınızdır, bu yüksek riski mutlaka aşağılara indirgemelisiniz. Doğru yöntemlerle erkin bir korumaya sahip olarak yazılımınızı koruduğunuz taktirde emeğinizin ve paranızın çalınmasına engel olabilirsiniz. Gelirlerinizi Arttırın Paranın kazanılacağı yer ürün başına alınan lisans bedeli olduğundan bu noktayı sıkı tutan firmalar gelirlerini arttırmaktadırlar. Yazılımın destek ve bakım hizmetleri dışında marjinal maliyeti çok düşük olduğundan fazladan satılacak bir yazılım ya da etkin takip edilerek lisanslanacak bir ek kullanıcı bile firmanızın bir yıllık koruma maliyetini fazlasıyla karşılayabilecektir.

Geri Dönüşü Yok Birkaç saniyeliğine bir gün internette dolaşırken yazılımınızın kırılmış halinin bir sitede yayımlandığını düşünün. Mutlaka kendinizi çok kötü hissederek birşeyler yapmaya çalışacaksınızdır, fakat artık herşey için çok geçtir, bir kez yayımlandıktan sonra önünü kesmeniz artık neredeyse imkansızdır. Maddi ve manevi kaybettiklerinizin yerine gelmesi için çok daha fazla çalışmanız gerekecektir.

Lisanslarınızı Etkin Yönetin Bir çok yazılım geliştirici yazılımını korumak için kurulu olan bilgisayarın donanım özetini alarak koruma yapmaktadır. Bu noktada teoride korumak mümkün görünmesine rağmen uygulamada bir çok sıkıntı oraya çıkmaktadır. Örneğin müşterinizin bilgisayarına bir yazılım kurdunuz, müşteriniz belirli bir süre sonra bilgisayarını formatladığını, değiştirdiğini söylerek sizden tekrar kurulum ve lisans talep etti, gerçekten eski kopyanın bir yerlerde hala çalışmadığına emin olabilir misiniz? Ya da 3 kullanıcılı lisans alan bir müşterinizin benzer talepler ile toplam 6 kullanıcıya sahip olmadığını net olarak takip edebiliyor musunuz? Tüm bu noktalar firmanızın gelirlerini aşağı çeken ve mutlaka önlem alınması gereken kaçaklardır.

Operasyonel Maliyetlerinizi Düşürün Bir çok yazılım; farklı müşteri kitlelerine hitap eden farklı özelliklere sahip modüllerden oluşmaktadır. Yazılım firmaları müşterilerine modül bazında lisanslama yapmakta, bu lisansları mümkün olduğunca etkin takip ederek gelirlerini korumaktadır. Uyguluma anında ise bir çok yazılım firması aynı ürünün farklı modüllerini ayrı ayrı derlemekte, sanki farklı programlarmış gibi farklı dosyalarla kurmakta, yapılan her bir ek geliştirmeyi tüm projeye tek tek uygulamak zorunda kalmaktadır. Dongle ile etkin bir korumaya sahip olan firmalar ise tüm modülleri kapsayan tek bir yazılım geliştirmekte, yazılımının modüllerini ve kullanıcı sayılarını dongle içerisine yaptıkları tanımlamalarla takip etmektedir. Bu sayede hem tüm lisanslarını etkin bir biçimde yönetebilmekte hem de operasyonel maliyetlerini düşürerek daha çok müşteriye ulaşabilecek zamana sahip olup rakiplerinin bir adım önüne geçmektedirler.

Profesyonel Koruma Sağlayın Bir çok yazılım geliştirici projesini tamamlamaya yaklaştığında ürünümü nasıl korurum diye araştırma yapmakta, bulduğu bilgiler ışığında bir koruma yöntemi seçmektedir. Yazılımınız güvenliği en zayıf noktanız kadardır. Kısıtlı sürede yapılan araştırmalar sonucu elde ettiğiniz bilgiler belki de çoktan demode olmuş, bir şekilde kırılma yöntemleri oraya çıkmış ve tüm risklere açık koruma metodları olabilir. Size gelir getirecek kapı olan lisans koruma işlemlerinde tavsiyemiz, yazılım koruma alanında uzmanlaşmış bir ekip ile çalışarak, sisteminize özel en etkin korumayı sağlayacak yöntemleri seçmeli ve gelişebilecek saldırılara karşı nasıl önlem almanız gerektiğinizi öğrenebileceğiniz bir çözüm ortağıyla çalışmalısınız.

Standartlaştırın, Bayi Ağı Kurun ve Yönetin Bir çok yazılım firması ürün kurulumunun zor olmasından, uygulamanın karmaşık olmasından, güvensizlikten ve yönetememe korkusundan dolayı yazılımlarını sadece kendileri satmaya çalışır, bayi ağı kurmaktan kaçınırlar. Yazılımlarınızın korunmasının yanında etkin ve yönetilebilir bir lisanslama sisteminin kurulması çok önemlidir. Bayiniz sizden bir lisans talep ettiğinde, bu gerçekten yeni bir lisans mı yoksa destek verilen bir müşterinin formatlanmış/arıza sonrası değişmiş bir bilgisayarı için alınan bir lisansmı takip edebilmeniz çok önemlidir. Farklı modüllere sahip projelerde ise donanıma bağlı etkin bir lisanslama sistemi çok daha önemlidir, kime hangi modülün kaç kullanıcı lisanslandığı ve bakım yapıldığının yönetimi çok daha karmaşıktır.